Salát z ředkve s jablky
5. 4. 2020
V Bavorsku jedí ostrou ředkev nejraději k točenému pivu. Tence nakrájenou ředkev posypou solí, která vytáhne vlhkost a ředkev je pak jemná a chutná. K tomu potom postačí chléb s máslem.
Příprava: 15 minut
Suroviny pro 4 osoby:
- 1 velká ředkev 305 g
- 1 lžička jemné soli
- 1/4 l kysané smetany
- 1 lžíce jemně nakrájeného kopru
- 1 lžíce bylinkového octa
- 2 navinulá jablka
- 200 g salátové okurky
- špetka cukru
- trocha bílého pepře
Vhodná příloha:
Selský chléb s máslem, nářez z pečeně a džus. Nebo opékané brambory s jemně nakrájený máslem a šťávou z pečeně.
Příprava:
- Ředkev oloupejte, nakrouhejte nahrubo a smíchejte se solí. Po dobu 10 minut nechte na sítu okapat.
- Smetanu a kopr smíchejte s bylinkovým octem, ochuťte trochou cukru a pepře.
- Jablka omyjte, osušte, rozkrojte na čtvrtky, zbavte jader, nastrouhejte na tenké plátky. Rychle smíchejte se smetanou.
- Okurku omyjte, osušte, nastrouhejte na tenké plátky. Smíchejte se všemi ostatními přísadami, ochuťte a za hodinu salát podávejte.