Krémová chřestová polévka
5. 4. 2020
Sezóna chřestu je v našich klimatických podmínkách od dubna do června. Chřest dovezený z jižních zemí je k dostání již od února a potom také v říjnu a listopadu.
Příprava: 40 minut
Suroviny pro 4 osoby:
- 500 g čerstvého chřestu
- 1/4 l smetany
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky mletého muškátového květu
- 1 lžička soli
- 1 lžíce másla
Vhodná příloha:
Toast nebo veka, máslové hobliny.
Příprava:
- Chřest omyjte a sloupněte od hlavičky ke kořenu. Stonky chřestu nakrájejte na malé kousky, hlavičky dejte stranou.
- Slupky povařte 10 minut v 1/2 l vody, vyjměte je, nakrájený chřest povařte v tomtéž vývaru rovněž 10 minut.
- Chřest s trochou vývaru propasírujte sítem. Přidejte hlavičky chřestu vařte 5 minut do měkka.
- Smetanu a žloutek rozmíchejte, vmíchejte do polévky a zahřejte, avšak nevařte. Ochuťte muškátem, solí, máslem, jezte čerstvě připravené.