Bramborová polévka s kapustou
5. 4. 2020
Uvařené srdíčko z kapustové hlávky rozkrojené na čtvrtky a polité máslem je jemnou zeleninou, vhodnou k masu a omáčkám. Vnější zelené listy spotřebujte na závitky nebo přidejte do polévky.
Příprava: 35 minut
Vaření: 15 minut, nízká teplota
Opečení: vysoká teplota
Suroviny pro 4 osoby:
- 200 g kapusty
- 200 g brambor
- 2 cibule
- 100 g prorostlé slaniny
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce masoxu
- sůl a pepř
- 50 g hovězího morku
- 50 g plísňového sýru
- strouhaný muškátový oříšek
Náš tip:
Zatímco bílé zelí je významným zdrojem vitamínu C, kapusta má hodně vápníku.
Vhodná příloha:
Jemně krájená petrželka nebo pažitka k posypání.
Příprava:
- Kapustu rozeberte, listy omyjte a drobně pokrájejte. Oloupané brambory nakrájejte na centimetrové kostky,cibuli na malé kostičky.
- Slaninu nakrájejte na kostičky, na oleji ji opečte do sklovita. Přidejte cibuli, míchejte a když začne vonět, přilejte 3/4 l vody.
- Přidejte kapustu, brambory a koření, uveďte do varu. Vývar ochuťte masovým extraktem, solí a pepřem.Vařte pod poklicí.
- Hovězí morek dejte do vody, aby stejnoměrně zesvětlal. Sýr rozmačkejte vidličkou, přidejte do polévky a dobře rozmíchejte.
- Morek nakrájejte na tenké plátky a na poslední chvíli přidejte do polévky. Dochuťte, horké připravte k podávání