Zeleninová polévka s mletým masem
Stravovací návyky doznaly radikální změny. Příkladem je polévka, bez níž se dříve hlavní jídlo neobešlo a mnohdy byla dokonce jediným teplým jídlem. Dnes se hutnější polévky podávají většinou jen jako přesnídávky.
Příprava: 30 minut
Vaření: 15 minut, střední teplota
Osmahnutí: zprudka
Suroviny pro 4 osoby:
- 200 g mletého hovězího
- 50 g strouhané cibule
- 2 lžíce sekané petrželky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce masoxu
- 1 lžíce sojové omáčky
- sůl a pepř
- 100 g celeru
- 2 pórky
- 200 g čínského zelí
- 150 g zmraženého hrášku
Vhodná příloha:
Horké toasty ze selského chleby nebo bílé veky potřete česnekovým nebo pažitkovým máslem.
Příprava:
Mleté maso, cibuli a petrželku smíchejte. V hrnci zahřejte olej, masovou směs na něm opečte. Často obracejte a trhejte vidličkami na kousky.
Přilejte 1 l vody a přiveďte k varu. Přidejte masox a sojovou omáčku. Osolte, opepřete, vařte pod poklicí.
oloupaný celer nakrájejte na tenké nudličky, po 5 minutách přidejte k základu. Pórek očistěte, podélně nakrojte do poloviny, omyjte a nakrájejte na tenké kroužky, čínské zelí na nudličky.
Hrášek vařte ve vývaru 8 minut, pórek a čínské zelí 3 minuty. Polévku ochuťte a hned podávejte.