Polévka z rajčat se zeleninou a chlebem
5. 4. 2020
Výraznou chuť tomuto jídlu dodávají kosti ze syrové šunky. Musí se déle vařit, aby aroma přešlo do vývaru. Když použijete tlakový hrnec, zkrátíte dobu vaření na 30 až 45 minut.
Příprava: 30 minut
Vaření: 120 minut, mírná teplota
Přivedení do varu: zprudka
Suroviny pro 4 osoby:
- 750 g šunkových kostí
- 1 svazek bylinek (zelená část pórku, tymián, stonky petrželky, celerová nať, česnek)
- 200 g světlé části pórku
- 750 g malých rajčat
- 1/2 lžičky masoxu
- sůl a pepř
- 2 plátky bílého chleba
- 4 lžíce sekané petrželky
- 1 lžíce másla
Dobrá rada:
Místo plátků rajčat přidejte do polévky jen jejich čistou dužninu (bez slupky a semínek).
Příprava:
- Na menší kusy rozsekanou šunkovou kost vložte do vody, nechte přejít varem, slijte, kosti opláchněte, vložte do 1 l čisté vody, povařte, seberte pěnu, přidejte bylinky.
- Pórek nakrájejte na kroužky, opláchněte a nechte okapat. 2 tvrdá rajčat nakrájejte na plátky. Zbylá rajčata na čtvrtky, odstraňte semena a 10 minut před dokončením je přidejte k vývaru.
- Vývar přeceďte, nechte přejít varem, osolte, opepřete a ochuťte masoxem. Přidejte pórek a vařte 5 minut mírným varem.
- Plátky chleba nakrájejte na kostičky a opečte na másle. Petrželku přidejte těsně před dopečením. Plátky rajčat rozdělte na talíře, zalijte polévkou a posypte chlebovými kostičkami.